Τρείς γενεές κατοίκων της Λουρουτζίνας συναντήθηκαν στο πνεύμα της επαναπροσέγγισης και συγχώρεσης.

 

 

 

 

Στο πλαίσιο της συγκατοίκησης και της επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων  και Τουρκοκυπρίων κατοίκων της Λουρουτζίνας συναντήθηκαν στο εστιατόριο Μουσταφά στην Πύλα την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2002. Υπολογίζεται ότι περίπου 150 άτομα παρευρέθηκαν σ’ αυτήν την συγκέντρωση επαναπροσέγγισης. Ο αριθμός αυτός ήταν μεγαλύτερος απ’ ότι αναμένετο και το μέρος απεδείχθεί μικρό γι’ αυτήν την συγκέντρωση. Το εστιατόριο έχει δύο αίθουσες μια μικρή και μια μεγάλη με μια πόρτα να ενώνει και τις δύο, οι οποίες ήταν ασφυκτικά γεμάτες από τον κόσμο που ήλθε γι’ αυτήν την συνάντηση.

Αρχικά ο κόσμος  άρχισε να αλληλοσυστήνεται αναγνωρίζοντας ο ένας τον άλλο από τους γονείς μέχρι και τους παππούδες. Υπήρχαν σκηνές ποικίλων συναισθημάτων. Ο κόσμος αγκαλιαζόταν και φιλιόταν. Κανένας δεν ξεχώριζε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, δεν υπήρχε διαφορά, ήταν όλοι Κύπριοι.

Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Πανίκκος Λουρουτζιάτης, ο παππούς του ήταν από την Λουρουτζίνα, ο Aλκαν Kαννουρ ο σημερινός Δήμαρχος της Λουρουτζίνας, ήταν επίσης εκεί οι τρείς κόρες του Παπάμιχαήλ ήταν με τις κόρες τους, γιούς και τους γαμπρούδες τους, ήλθαν να δουν τους χωριανούς τους μετά από 45 περίπου χρόνια. Το 1958 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Λουρουτζίνας εξεδιώχθησαν από την ΤΜΤ  στο γειτονοικό χωριό Λύμπια. Ο παπάς  και ορισμένοι άλλοι συνέχισαν να επισκέπτονται την Λουρουτζίνα ως το 1963.

            Οι οργανωτές και άλλοι παρευρισκόμενοι είπαν ορισμένα λόγια σχετικά με την συγκέντρωση και αναπόλησαν ορισμένες καλές και κακές στιγμές του παρελθόντος. Το πνεύμα της συγχώρεσης και της επαναπροσέγγισης ήταν διάχυτο στη συνάντηση. Οι παρευρισκόμενοι επεκρότησαν και εχειροκρότησαν όταν ο Τουρκοκυπριακός σύνδεσμος είπε ότι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα όσα μας συνδέουν και όχι στα όσα μας χωρίζουν. Αλήθεια όλοι νιώσαμε πίκρα και πόνο, πολλοί από μας υπέφεραν στο παρελθόν αλλά ας συγχωρέσουμε και ας ξεχάσουμε στο όνομα της ανθρωπότητας και της επαναπροσέγγισης.

            Αρκετός κόσμος έμεινε μέχρι αργά, ενώθηκαν τα τραπέζια και άρχισε το φαγοπότι. Ορισμένοι απόλαυσαν τα σουβλάκια τους και άλλοι το φρέσκο ψάρι αλλά πάνω απ’ όλα απόλαυσαν την πιο φιλική ατμόσφαιρα που επηκράτησε και την κουβεντούλα με αναμνήσεις του παρελθόντος γύρω από τα τραπέζια ζητώντας επίμονα για νέα συνάντηση.

            Συνεστήθη 12 μελής επιτροπή επαναπροσέγγισης κατοίκων της Λουρουτζίνας για να αποφασίσει και διοργανώσει τα επόμενα βήματα.

 
Copyright © 2000. Soner Arifler's Home Page. All rights reserved.
Last updated: 02/09/2002
http://arifler.mycyprus.net
e-mail: sarifler@mycyprus.net